Skip to main content

Recenzie: Chemarea Monstrului de Patrick Ness


Dacă doriți acest volum, il puteti achizitiona de pe site-ul Editurii Trei
Mulțumesc Editurii Trei pentru șansa de a lectura acest volum.

RECENZIE:

      Chemarea Monstrului este un roman care nu m-a atras deloc la început. Eu  nu am fost entuziasmata atunci când a fost publicat în Romania, deoarece, pur și simplu, subiectul nu părea a fi pe gustul meu. TRebuie să recunosc că nu aveam de gând să cumpăr romanul, însă atunci când l-am primit... am zis că trebuie să-l citesc; e un roman relativ scurt, se citește repede și nu aveam nimic de pierdut. Cert este că, după ce am terminat romanul, mi-am dat seama că fusesem pe punctul de a pierde un roman emoționant.
Ilustrațiile au avut un mare rol în contruirea romanului. Toate imaginile completau scrierea, dădeau viața întâmplărilor, obiectelor. Ilustrațiile sunt înfricoșătoare, au un aer sumbru, vrând să accentueze ideea romanului, firul poveștii.

     Conor este un copil; la vârsta de treisprezece ani el trebuie să trăiască cu ideea că mama lui suferă de cancer. Fără un tată în preajmă, suferința este și mai greu de suportat.
Într-o noapte de duminică, el primește vizita unui monstru cu o înfățișare mai mult decât familiară; arborele de tisă din curtea casei sale reușește să-l înspăimânte pe Conor. Monstrul poate lua orice formă și poate avea orice dimensiune, însă arborele de tisă este varianta cea mai confortabilă, după cum susține chiar el.

Sub privirile lui Conor, ramurile de sus ale coroanei se adunară într-un imens chip desfigurat, licărind în întuneric, prinzând conturul unei guri, al unui nas și chiar al unor ochi ce se holbau la el. Alte ramuri se încolăceau, scoțând niște zgomote terifiante, scârțâind și gemând, până când formară două brațe imense și un picior înfipt în pământ lângî trunchiul copacului. Restul arborelui se adună într-o coloană în jurul căreia crescu o carcasă asemănătoare unui trunchi, în timp ce frunzele subțiri ca niște ace se întrepătrundeau formând un fel de piele verde, păroasă, ce fremăta și respira, de parcă sub ea s-ar fi ascuns mușchi și plămâni.

     Monstrul îl vizitează pe Conor constant pentru a-i relata o poveste din care acesta trebuie să sustragă esența; poate este mult spus, dar Conor trebuie să vadă morala din spatele acelor vorbe. Monstrul dorește să-l determine pe acesta să acceste adevărul, realitatea, oricât ar fi ea de cruntă.

- Mă asculți? îl întrebă monstrul.
- Nu, răspunse Conor.
Simți aerul din jurul său agitându-se iar, violent.
- Ba să m-asculți! zise monstrul. Sunt aici de la începutul pământului și mă vei trata cu respectul cuvenit...
     Conor este un personaj deteriorat. Chiar dacă el încearcă să fie puternic și să nu fie condus de sentimentul de teamă, de dezndejde, acestuia nu îi este ușor. Apariția monstrului nu-l ajută la început, întrucât este mai mult decât reticent în ceea ce privește discuțiile lor. Totuși Conor ține la aparențe și dorește să se prezinte precum un băiat puternic, care nu este dominat de teamă în fața monstrului.

     Romanul acesta nu o să-ți pună un zâmbet pe chip. Asta nu s-a întâmplat în cazul meu.
Chemarea Monstrului este o poveste care vorbește de viață, moarte, luptă, dar și acceptare. Mi-a plăcut foarte mult, deși la început nu-i dădeam nici măcar o șansă. Ei bine, se întâmplă să ne înșelăm.


Comments

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …