Skip to main content

Recenzie: Testul fierului de Cassandra Clare și Holy Black


 RECENZIE:

        Imaginația Cassandrei Clare și a lui Joly Black a fuzionat, rezultând o lume magică, în care elementele primordiale își dezlănțuie puterea cu ajutorul unor magi în devenire-copii talentați, înzestrați cu putere, în general, dobândită din familie. Creația lor este fantastică, descrierea te lasă fără grai și te determină involuntar să-ți imaginezi că tu ești în locul personajelor și admiri, cu stupefacție, Magisterium. Figurile de stil redau cu exactitate școala subterană unde sunt îndrumați acești copii talentați, iar seriozitatea stranie în care este îmbrăcată această magie străveche produce un val de întrebări în mintea cititorului.

        Callum Hunt știe, de la tatăl său,  câteva lucruri despre magie: este periculoasă, este înșelătoare, este mortală și de aceea trebuie să te ferești de ea. Deși cunoaște acestea, el este obligat să participe la Testul Fierului și e convins că o să fie eliminat. Terminând pe ultimul loc, cu cel mai slab punctuj, lui Call nici nu-i trecea prin gând că Maestrul Rufus îl va alege ca fiind o parte din echipa pe care o s-o pregătească. Alături de Aaron și Tamara el se simte nesigur, cei doi fiind familiarizați cu magia.

        Call a fost mereu respins de societate, deoarece aspectul său fizic lasă de dorit- piciorul lui este vătămat și merge șchiopătând-, iar caracterul lui acid, mustind a ironie nu l-a ajutat să găsească un grup de oameni care să îl accepte. Nici în Magisterium situația lui nu este mai bună: este foarte greu pentru el să relaționeze cu alți copii,  să fie prieten cu cineva, mai ales că este conștient de slăbiciunile lui. Însă, Call evoluează, iar evoluția lui este mai mult decât evidentă. Din băiețelul de doisprezeci ani, ce-și construise o carapace pentru a se proteja de ura celor din jur, Call devine un băiat care nu se teme să înfrunte puterea magiei și este gata să-și protejeze prietenii în orice circumstanță. Aproprierea lui de Tamara și Aaron este treptată și firească, nu se produce brusc. Cei care îl considerau o piedică, un băiat inutil în lumea magilor s-au înșelat, întrucât Call se va transforma într-un adversar demn.

        Două dintre personajele care îl ajută pe Call să-și dezvolte caracterul sunt Tamara și Aaron.

        Tamara provine dintr-o familie de magi puternici, astfel încât se exercită o mare presiune pe ea, atât din partea părinților, cât și din partea surorii ei . Puternică, dar temătoare în ceea ce privește magia, Tamara nu dorește să comită aceleași greșeli ca ale surorii sale mai mari, ce s-a jucat prea mult cu magia și a  pierdut. Calculată, cu o atitudine rece și distantă(la început), Tamara este o fată bântuită de proprii demoni ai magiei.

        Aaron este unul dintre personajele care mi-au plăcut foarte mult; cred că este preferatul meu. Un băiat prietenos, blând, care nu-l disprețuiește pe Call din cauza dizabilității lui și care și-a păstrat umanitatea în ciuda trecutului său și a pierderii suferite. Nici Aaron nu a fost apropiat de Call încă din primele momente pe care le-au petrecut împreună, nu a dat dovată de naivitate sau de prietenie disimulată, dar totul s-a schimbat pe măsură ce s-a desfășurat acțiunea. Relația dintre el, Call și Tamara a fost una sinceră, bazată pe cunoaștere.

        Un roman minunat pentru copii, dar și pentru adulții care vor să evadeze într-o lume misterioasă, unde elementele(apă, aer, foc, pământ, haos) se luptă pentru supremație. Un decor fascinant, ce te intrigă datorită bizareriei, un trecut incert, o istorie care trebuie spusă, personaje care se confruntă cu forța magiei și un destin măreț.

Comments

Post a Comment