Skip to main content

Recenzie: Regatul Umbrelor de Leigh Bardugo

       RECENZIE:

        Periculos de atrăgătoare, o poveste despre prietenie, iubire, trădare, tentații, unde întunericul încearcă să acapareze lumea, Regatul Umbrelor este o carte impresionantă, cu o istorie unică, ce te va fascina. Cuprinse de umbre înșelătoare, personajele se vor lupta pentru adevăr și dreptate, înfruntând însuși Întunericul din care s-a născut Falia mortală. Se clădesc relații, se distrug vieți, se urmărește stăpânirea lumii. Un amalgam de secrete îngropate în aparențe, personalități multiple, ură și gelozie, lăcomie și naivitate, toate se răgăsesc din plin în acest volum fascinant.
         Lumea autoarei este fermecătoare, specială, de inspirație rusească, un ținut magic, construit prin îmbinarea noului cu vechiului, un ținut bântuit de umbre și de elita Grisha

        Cartografa Alina Starkov se trezește prinsă în întunericul Faliei, un tărâm al beznei, ce a distrus prospera Ravka, generând lupte crâncene, imposibil de câștigat din cauza fragmentării produse, unde sălăsluiesc creaturi magice ce se hrănesc cu orice făptură vie care îndrăznește să străbată umbrele. Soarta i se transformă instant, după ce supraviețuiește unui atac al volcrelor, creaturile sângeroase din Falie și, fiind supusă unei întâlniri cu Întunecatul, descoperă că posedă o putere incredibilă, ce se credea pierdută de mult, o putere ce o plasează în elita magică Grisha, luptătorii din Armata a Doua, ce îl slujește pe Întunecat.

        Alina Starkov este o constantă evoluție în acest volum, din punct de vedere fizic, dar și psihic, deoarece experimentează o multitudine de sentimente care o vor bulversa și îi vor fisura toate adevărurile cunoscute. Alina este orfană, o copilă care mereu s-a simțit nelalocul ei printre ceilalți, mai slabă, mai fragilă, mai inferiorizată, mai urâtă. Mereu a fost costelivă și lipsită de strălucire, cuprinsă de o slăbicune interioară, însă neavând niciun fundament. Schimbarea este bruscă, o surprinde pe Alina, care susține timp îndelungat irealitatea puterii sale, ea fiind mânată și de subconștientul care îi reamintea banalitatea ei.
Alina trece prin multe, singura alternativă se dovedește a fi acceptarea realității, a adevărului,a puterii ei și a faptului că toată lumea vedea în ea raza de speranță, lumina care va salva Falia de umbre, de Falia Întunecată. Antrenamentele la care este supusă o sleiesc de puteri și, deși pare că nimic nu merge bine, continuă să lupte, dând dovadă de putere interioară, de tărie de caracter, nu de slăbiciune sau de milă. Chiar dacă, în regat, Alina este tratată extrem de bine, ei îi lipsește prietenul ei din copilărie, Mal. El este mereu în gândul ei și încearcă constant să îl contacteze, însă fără izbândă.
        Alina își asumă fiecare situație, fiecare greșeală și își recunoaște naivitatea în ceea ce privește unele decizii și aceste aspecte o fac un personaj demn de admirat. Există momente în care frustrarea, supărarea și influența celor din jur o determină pe Alina să vrea să uite de vechea ei viață, de prietenul care pare să o fi dat, de asemenea, uitării și savurează noua viață fără de lipsuri, însă la final, ea diferențiază răul de bine.


        Mal este băiatul lângă care Alina a crescut la orfelinat. Agil, de încredere, fermector, inteligent, o iscoadă desăvârșită, Mal este persoana care poate să găsească orice, dar, mai presus de toate,  este omul care renunță la tot ceea ce îl reprezintă pentru Alina. Loialitatea lui este vizibilă până la finalul volumului și încercările la care este pus îți vor frânge inima, însă Mal este un personaj care nu te dezamăgește; îi va fi alături Alinei cu sinceritate, o va spijini în deciziile ei și o să devină o țintă doar pentru a nu o abandona.        Relația lui cu Alina nu este învăluită în minciuni, forța care îi unește pare indestructibilă și se reflectă în eforturile lui de a o salva.

         Întunecatul, liderul elitei Grisha, stăpânește perfect arta disimulării și, în ciuda numelui său, joacă rolul lupului deghizat în oiță. Construit din secrete, Întunecatul face deliciul tuturor, prin atitudinea lui dominatoare, prin perspicacitatea de care dă dovadă în fiecare scenă, dar și prin frumusețea imposibil de ignorat. Cu un aspect la fel de tânăr ca al Alinei, Întunecatul duce în spatele foarte mulți ani în care și-a dezvoltat abilitățile, așadar este un maestru al manipulării și al înselătoriei. El răsucește adevărul, multifațetându-l și îl prezintă într-o lumină care pare corectă în ochii tuturor.
        Întunecatul este personajul pe care trebuie să îl urăști, însă nu poți.Cred că, momentan, este singurul personaj negativ ce ar trebui să îmi inspire ură și repulsie, dar nu se întâmplă asta. Inteligența lui e uimitoare, mereu are un as în mânecă și găsește un avantaj indiferent de problema care îl amenință.


        Palpitant, un volum care îți taie răsuflarea, care te ține în suspans și îți face inima să o ia la goană din cauza răsturnărilor bruște de situație. Regatul Umbrelor este cartea în care niciun personaj nu e ceea ce pare, toți sunt acoperiți în umbrele propriilor puteri, slăbiciuni, așteptări și interese.
        Recomand acest volum din tot sufletul și, când veți ajunge la final, o să doriți din ce în ce mai mult.

Comments

  1. Daca nu citesc cartea asta cat de curand o sa fac crima :((

    ReplyDelete
  2. Ce recenzie frumoasă! Am adorat cartea asta și întradevăr, chiar îți taie răsuflarea și te umple de lumină. Îmi doresc nespus să citesc și următoarea carte. Am auzit că e aproape la fel de bună. ☺

    ReplyDelete
  3. Intunecatul asta ma pune pe jar si de-abia astept sa-l descopar si eu! :3

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …