Skip to main content

Recenzie: Blestemul Câștigătorului de Marie Rutkoski

"El a zâmbit. Era un zâmbet sincer, ceea ce o făcu să înţeleagă că toate celelalte de până atunci fuseseră prefăcute”


Acest volum se poate achiziționa de pe site-ul Grupului Editorial Corint. Mulțumesc pentru acest volum și pentru sprijinul acordat.


     Editura Leda a fost prima mea iubire. Cărțile lor mi-au alimentat apetitul și țin minte că mă uitam prin librării numai la cărțile din această colecție. Citeam descrierea și cumpăram. Acum a apărut Leda Edge, odată cu această apărând alte cărți minunate pe care vreau să le descopăr.
     Nu am citit absolut nicio recenzie înainte, deși mă rodea curiozitatea, chiar am vrut să nu fiu influențată și să cunosc cât mai puține despre volum. Asta s-a întâmplat înainte să citesc, apoi, după ce am terminat am verificat Insagramul, Tumblr-ul și Goodreads-ul pentru că trebuia să mă agăț de ceva, să supraviețuiesc până apare următorul volum.
     Blestemul Câștigătorului  vrea să ne încânte cu orice preț. Acțiune suprinzătoare, personaje diverse, protagoniști cu trăsături atât de reale, încât te cuceresc, un roman "distopico-fantastico-ya" fascinant, care-ți pune mintea la contribuție, determinându-te să construiești scenarii posibile. Romanul care, după ce te amețește, se termină și te lasă cu o inimă frântă și speranța ca volumul următor să fie uluitor.
     Elementele noi, tradiții, o poveste care aprinde noi culturi, două popoare: valorian și herrani, acțiune alertă. Este un roman special, în care nu ne lovim de clișee. Și, dacă vă gândiți că este o altă poveste în care băiatul se îndrăgostește de o fata superioară lui, alungați acest gând! Este un roman savuros și veți îndrăgi fiecare scenă.
     Fie că o faceți doar penru copertă (e superbă și mă bucur că a ajuns în fața noastră exact așa), fie că vă atrage descrierea, fie că doar vreți să vedeți care-i treaba cu acest roman, trebuie să citiți neapărat! Am spus asta cam des în ultima vreme, dar atât Leda, cât și alte edituri au scos numai bijuterii pe bandă rulantă și ar fi păcat să ratați o așa carte.

     Povestea este conturată într-un mediu unic, în care două popoare conviețuiesc, dar nu într-un mod egal. După ce, în urmă cu zece ani, Valorienii au câștigat războiul împotriva Herranilor, aceștia nu mai trăiesc în pace, ci într-o liniște care anunță ce-i mai rău. Valorienii le-au confiscat pământurile, au distrus tot ce aveau mai de preț și le-au încâlcat drepturile, acesția fiind acum doar niște sclavi, oameni care pot fi vânduți Valorienilor  și folosiți așa cum doresc. Chiar aceste "jocuri' ale valorienilor cu viețile altora, duc la întâlnirea dintre Kestrel și Arin, protagoniștii poveștii noastre. Kestrel îl va cumpăra pe Arin, dar acesta se transformă în mai mult decât un sclav. Mai ales că niciodată nu a fost un simplu bun pe care Valorienii îl pot cumpăra.

     Kestrel face parte din aristocrație; fiind fiica unui general, aceasta are un destin stabilit: ori se căsătorește, ori se înrolează în armată. Deși, Kestrel este o fată normală, ce iubește arta (îi place muzica), cu sentimente obișnuite; nu tu ifose, nu tu superioritate exacerbată, nu tu dorințe de mare doamnă, personajul nostru feminin a fost tot ce mi-am dorit, ba chiar mai mult. Are atâtea trăsături care o unicizează, este și matură, dar este și copil (adolescentă mai bine zis), este îndrăzneață, curajoasă, pe alocuri impulsivă, întrucât nu se gândește mereu la consecințe, dar este inteligentă, descurcăreață și loială. Chiar dacă, din punct de vedere fizic, nu este la fel de puternică precum alții, știe să își folosească mintea, analizează situațiile, astfel încât să fie în avantaj. Se antrenează, își dă silința, dar este conștientă care sunt punctele ei slabe.
     Kestrel este acel personaj pe care îl întâlnești rar în romanele fantasy, este un personaj complex, cu defecte și calități, simte puternic și câteodată, așa cum am menționat mai sus, renunță la rațiune și se bazează pe impulsuri, așa cum face când îl cumpără pe Arin.
     Ar fi putut fi acel personaj răsfățat, dar faptul că e plină de compasiune și că se diferențiază de cei din neamul ei, m-a făcut să o iubesc. Văzând-o cum relaționează cu cei din jur, cu Enai, Jess sau chiar Arin, îmi dau seama că romanele fantasy/distopice/ya au nevoie de mai multe eroine precum ea.

     Arin o detestă pe Kestrel. Nu nuami pe ea, ci detestă poporul Valorienilor, lucru de înțeles, având în vedere modul în care s-au comportat și se comportă aceștia cu Herranii. Fiind cumpărat de Kestrel, acesta probabil se așteaptă ca ea să aibă același comportament urât precum cei din aristocrație, însă fata îi dovedește contrariul. Kestrel face totul pe dos și nu îl tratează de parcă ar fi insignifiant. Nu durează mult până când Arin începe să o vadă pe Kestrel; profitând de neatenția ei, el o observă și este contrariat de alegerile ei. Relația lui Arin cu Kestrel este... nici nu știu cum să explic. Ați auzit de expresia aceea: calmul dinaintea furtunii? Ei, asta spune multe. Din felul în care decurg întâlnirile lor, te-ai aștepta să înceapă un război mondial, să dispară stelele, să se lase pradă sentimentelor, să se ucidă sau să fie împreună. Există multă, prea multă tensiune între cei doi, Arin fiind un personaj puternic.
     Poate pentru unii alegerile lui Arin (unele alegeri) nu sunt înțelese sau apreicate, dar eu am văzut evoluția lui și mai multe nu pot spune, trebuie să descoperiți singuri.

     Romanul Blestemul Câștigătorului m-a suprins într-un mod cât se poate de plăcut, chiar a meritat să stau trează, citind. Fie că vorbim despre personajele principale puternice și sensibile în felul lor, fie că vorbim despre acțiunea în ritm alert, care te suprinde prin situațiile încâlcite, fie că vorbim despre planuri și intrigi și alte motive care stau la baza unor acțiuni, fie că, în sfârșit, scăpăm de insta love, iubirea aceea care apare în doi timpi și trei mișcări, romanul încântă cititorul. Autoarea a câștigat un nou fan, iar editura un susținător pe viață. Sper ca următorul volum să fie la fel de bun sau mai bun și aștept să descopăr mai multe despre lumea creată de autoare.
     Romanul este un prilej bun de a vă pune niștre întrebări legate de bine și răi. Aș fi tare curioasă să aflu pe cine susțineți cu vehemență, pe Arin sau pe Kestrel?

Comments

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …