Skip to main content

Recenzie: Quasar de Ana Mănescu"Mi s-a părut că te-am văzut pe stradă, printre chipuri speriate și trupuri încovoiate. (...) Tu zâmbeai de sub umbrela ta roasă.Și am știut că într-un alt context te-aș fi putut iubi. Mult. Colosal, Sfâșietor."

"Ceea ce e refuzat nu dispare. Ci crește. Și te macină. Și te amestecă. Te trage pe nas, te topește, te ascunde, te schimbă, te ucide și devii și începi."

     Să nu vă panicați citind aceste rânduri, cel mai probabil, haotice. Nu mi-am făcut ninciun plan înainte să încep recenzia. Doar am terminat volumul și am zis că cele mai sincere gânduri vor fi cele scrise acum, când totul este încă proaspăt în mintea mea. Țin să spun că am citit cartea unei fete picate din cer, așa că nu vă așteptați să dați de o recenzie normală. Nu glumesc, fata care a scris volumul a picat din cer, altfel n-ar fi fost capabilă să scrie... tot ce scrie. E vorba de zâna Ana pe care, sper eu, o cunoașteți toți; Ana, cea cu alter.ego, Quasar și Stresul dintre orgasme, Ana cu pisicile.

"Dar dimineața, când am ochii roșii, înainte să fumez o țigară și să beau un ceai negru, m-ai mai iubi? Când aș fi nespălat pe dinți, incoerent, transpirat, ți-ai ascunde fața în gâtul meu și mâinile sub tricoul ăla găurit? M-ai iubi și fără artificii? M-ai iubi la fel de tare? Și m-ai lăsa să te cuprind întreagă, să te văd goală, să te sărut leneș? Mi-ai spune, somnoroasă, că nu mai ai nevoie de nimic?"

     Dacă în ceea ce privește alter.ego, eu am rămas cu un gol în suflet, cu emoții care se răsuceau în asemenea hal, încât nici măcar nu le puteam denumi (motiv pentru care nu am scris o recenzie atunci), în ceea ce privește Quasar-ul... totul este diferit. Am întrebări la care vreau să-mi răspund, am explicații pentru lucruri ce nu le-am chestionat vreodată (dacă vă puteți imagina așa ceva), am niște fluturi în stomac și niște furnicături în piept și o stare de liniște. Da, toate astea. Nu sunt confuză în urma lecturii, doar că îmi este foarte greu să explic ceea ce înseamnă pentru mine volumul.
     Ana nu scrie proză. Asta vedem, dar simțim poezie. Da, de câte ori citeam un paragraf aveam impresia că toate cuvintele citite aveau un alt sens și odată lecturate... deveneau poezie. Și poezia ei e despre oameni, oameni și artă, oameni și obsesii, despre plăceri care, uneori, devin absolut dureroase și despre iubire. Și citeam un paragraf, doar ca să îl recitesc. Nu mi-e rușine să recunosc faptul că am citit unele paragrafe de foarte multe ori.

"Ea, poezia. Ea, gloria. Ea, eternitatea.
Degetele negre săreau când peste urmele roșii de pe spatele lui, când peste balta de cuvinte și sânge de pe sânii și burta ei. Un singur vers se mai distingea din poemul lor, stingher pe mâna lui, un ascet acoperit de soare:
... și pietrele devin nisip, dar nu știu încă."

     Ce am văzut eu în Quasar? Multe cuvinte. Ce am simțit? Că Ana le-a aruncat în contexte reale și ireale. În fiecare poveste este un dram de rațional și un altul de irațional. Pentru mine, toate sentimentele expuse cumva într-o extremă (pentru că fiecare sentiment pe care l-ai putea denumi rapid în viața reală sau urmărind traseul unor personaje dintr-o carte, aici este amplificat) au avut un punct comun, și anume iubirea. Iubirea a căpătat diverse forme, având în vedere că în carte sunt povestiri scurte, cu diverse personaje, fiecare personaj având o percepție unică asupra vieții. Am crezut că voi fi nemulțumită de proza scurtă și nu mă refer la conținut, ci strict la întinderea ei, dar m-am înșelat. Aceste povești scurte sunt eterne. E aici o contradicție ciudată și frumoasă: sunt povești scurte, durează puțin să le lecturezi, sunt oarecum efemere, dar rezistă o viață întreagă sau chiar mai mult, datorită temei abordate, modului în care ne sunt prezentate, dar și a multelor întrebări cu care te procopsești după ce termini de lecturat. Pentru că, da, la final ai multe întrebări și încerci să găsești răspunsuri.

     Nimic nu este real, dar totul este cât se poate de adevărat. Asta e proza Anei.

     Citind anumite poezii, romane, mi-am dorit să fi avut șansa de a-i cunoaște pe creatorii lor. Din păcate, cei doi pe care voiam să-i întâlnesc sunt duși de mult timp ( Blaga și Eliade). Poate am noroc cu Ana, că, deh, amândouă suntem în viață și niciodată nu se știe când voi avea această oportunitate. Ce vreau să spun este că puțini oameni trezesc în mine dorința de a-i întâlni, doar raportându-mă la  scriitura lor. Nu sunt genul care se entuziasmează de câte ori vine un cântăreț prin țară sau dacă vede un actor, de asta spun că așa face Ana magie. E o zână pe cinste, e o zână cu zvâc și asta se observă în proza ei. Așa se întâmplă când te îndrăgostești de cuvintele unui om.
     Aș fi vrut să transcriu întregul volum, așa greu mi-a fost să aleg doar câteva citate, dar citiți voi Quasar și vorbim după.

     Dacă vreți să o urmăriți, așa ca mine, o găsiți AICI.

     Ana, mulțumesc mult pentru carte!

Comments

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …