Skip to main content

Recenzie: Născută din fum și os de Laini Taylor
"A fost odată ca niciodată când un înger și un demon s-au îndrăgostit.
Și nu s-a sfârșit deloc bine."


     Editura Epica, mulțumesc mult pentru șansa de a lectura acest volum.


     Uălele, stați așa să-mi trag sufletul înainte să înșir cuvinte pe această "pagină de hârtie." Cartea m-a ținut trează o noapte întreagă, întrucât nu am fost capabilă să o las din mâini nici măcar atunci când ochii mei au obosit, nici măcar atunci când deja somnul începea să mă fure. Nu, am zis nu și nu, domnule, eu stau să citesc Născută din fum și os, mai ales că ajunsesem la o parte interesantă, momentul acela crucial pe care fiecare cititor îl așteaptă, acel moment în care secretele dispar. Așadar, cum puteam eu să las cartea jos? Sigur n-aș fi adormit, gândindu-mă ce și cum, astfel încât am zis să nu mai lungesc treaba, să citesc romanul și apoi să dorm liniștită.

     Născută din fum și os este povestea unei iubiri interzise, povestea unor lumi magice, în care demonii și îngerii nu întruchipează personajele întâlnite în multe alte cărți. Printre bătălia dintre bine și rău, unde războiul îngerilor și al himerelor fac ravagii de mii de ani, se înalță aceea poveste de dragoste care este damnată încă de la început.
     Laini Taylor a conturat aceste lumi într-un mod superb, fapt care îmi face mie viața grea, întrucât am atât de multe lucruri de spus, dar nici nu vreau să detaliez totul. Cartea are un farmec aparte; înafară de povestea acestei iubiri, care nu ar trebui deloc privită superficial ( oh, vai, asta-i încă o poveste de dragoste între un înger și un demon), pentru că nu este, Născută din os și fum este o carte despre modul în care te poți ghida după aparențe și poți judeca ceva, etichetându-l într-un fel total eronat. Îngerii știu că himerele sunt monștri, dar nici himerele nu îi consideră mai presus pe ei. Angrenați într-un război fără sfârșit, ambele popoare își revendică dreptul de a fi superiori. Putem spune că sunt două sociețăti care se luptă pentru supremație, fiecare societate în parte fiind convinsă că modul ei de a funcționa este cel mai bun.

- Te-ai întrebat vreodată, monștrii fac război sau rozboiul îi face pe monștri? Am văzut lucruri îngere. Există armate de gherilă care-i fac pe unii puști să-și ucidă propriile familii. Astfel de fapte smulg sufletul și lasă loc bestiei să crească înăuntru. Armatele au nevoie de bestii nu-i asa? Bestiile sunt preferate, ca să facă ele munca oribilă. Și ce-i mai rău e că-i aprope imposibil de recuperat un suflet care a fost smuls. Aproape.


     Și totul se schimbă când un înger este salvat de o himeră...

     Karou este fată cu un păr albastru care întoarce toate privirile, fata care schițează de zor în caietul ei monștri. Vorbește numeroase limbi, deși nu toate sunt omenești, îndeplinește numeroase comisioane misterioase, dar, în rest, este cât se poate de normală, stând de vorbă la cursuri cu prietena ei Zuzana. Sau nu. Deoarece toți monștri schițați de ea sunt reali, sunt familia ei; himerele au crescut-o pe Karou de când s-a născut. Ea nu își cunoaște originile, își amintște doar cum de la început Brimstone, Twiga, Yasri, Issa au fost alături în ea în dugheana în care se fabrică dorințele. Cu toate astea, ea este măcinată de întrebări. Ar vrea să știe cine este, de unde vine și, mai ales, de ce se simte incompletă, de ce are impresia că ceva, acel ceva important, lipsește cu desăvârșire?
Nu trăiește nici în lumea oamenilor, nici în cea a himerelor, este prinsă între, pendulând fără speranță. Până când, într-o zi, pe o alee din Marrakech, îl întâlnește pe Akiva.

     Akiva, îngerul care luptă cu o îndârjire cruntă împotriva demonilor. Îngerul care-și dorește răzbunare, întrucât himerele i-ai distruv viața și speranța unei lumi mai bune, o lume în care războiul să nu mai existe și în care popoarele să conviețuiască în liniște.
     Cu toate că el ar trebui să o ucidă pe Karou exact în clipa în care o zărește pe o stradă din Marrakech, un singur gest al ei îl oprește. Akica este stupefiat, nu înțelege cum amintiri peste amintiri dau acum năvală, împiedicându-l s-o ucidă pe fata care face comisioane pentru Brimstone.
 
"A fost odată ca niciodată o fetiță crescută de monștri.
Dar îngerii au ars intrările spre lumea lor, 
        iar ea a rămas complet singură."

     Nu există un detaliu care să-mi fi displăcut. Personajele diversificate, cu înfățișări unice, lumile și istoria acestora, modul în care sunt guvernate, povestea de dragoste care reprezintă nucleul întregii serii, o poveste care ar putea distruge sau salva popoarele. 
     Descrierea este cu adevărat specială. Eu apreciez foarte mult autorii care se axează și pe descriere, nu numai pe dialog, astfel încât lumile descrise să capete o formă concretă în mintea noastră. Iar felul în care Laini Taylor jonglează cu frazele, cu fiecare cuvânt folosit, în scopul de a reda un cadru pe cât de real, pe atât de mistic, este fermecător. M-a impresionat așa de mult, încât aș vreau să vizitez Praga. De fapt, citind, îmi doream să pot întinde mâna și să ajung acolo.
     Volumul este fabulos din toate punctele de vedere și îl recomand cu drag tuturor.

"Zburară la o înălțime care să-i ferească de a fi zăriți întâmplător peste râu și cârmind în direcția castelului, unde coborâră în cercuri peste catedrala din mijloc. Era o urâciune gotică, scobită și roasă de trecerea vremii ca o stâncă în bătaia furtunilor seculare. vântul sufla, plin de gheață și rea voință, iar Karou trebui s-și adune părul cu mâinile ca să nu-i mai acopere fața. Scoate un creion - același pe care-l agitase războinic la ea?-, își strânse părul colac și înfipse creionul prin el; un obiect bun la toate. Șuvițe albastre evadaseră din coafură și îi dansau pe frunte, aduse de vând peste ochi și lipite de buzele care zâmbeau cu încântare neprefăcută, copilărească."

Comments

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …