Skip to main content

Fața în palme, La început a fost minciună și Convergent         Îmi place să citesc. Îmi place să scriu recenzii. Postările mele pe blog sunt generate de imensa satisfacție pe care o am, simțind că fac ceea ce mă bucură și, în general, nu primesc romane pe gratis pentru a le recenza. Există mici execpții și pe calea asta vreau să le mulțumesc celor care au considerat că pot realiza o recenzie sinceră.
     
        Una dintre experiențele plăcute a fost lecturarea romanului La început a fost minciuna de Oana Heller. Acesta este un roman, pe care nu știu dacă l-aș fi citit în alt context, pe care nu m-aș fi gândit că o să-l citesc, dar care mi-a plăcut foarte mult. Este un roman foarte bine scris, cu personaje foarte bine conturate, inteligente, frământate de întrebări, de ură, de gelozie sau de sentimentul de neacceptare, cu un mediu bine realizat în care puteai identifica protagoniștii, cu o temă delicată(pe care nu toți o privesc cu inima deschisă, fără prejudecăți). Bine, chiar dacă cineva are prejudecăți, trece peste și încearcă să admire conținutul, limbajul, felul în care a fost scrisă și mesajul. Am primit câteva mesaje în care eram întrebată de ce mi-a plăcut o carte ce abordează problema homosexaulității. În primul rând, nu sunt eu în măsură să-i judec pe alții și să-mi dau cu părerea despre viața lor. În al doilea rând, de ce nu citim și cartea aceea, scrisă de o româncă(și scrisă bine), din moment ce apariția persoanelor homosexuale, în diferite cărți pentru tineri, traduse și la noi, nu ne deranjează? Nu prea înțeleg asta...
        Habar nu am cum o să fie privită postarea, însă, dacă îi dați o șansă unui autor român, dați-le tuturor, pentru că s-ar putea să vă întreacă așteptările. În ultima vreme, au apărut romane ale autorilor români, romane care nu se încadrează în stilul greoi din trecut, și tocmai de asta cărțile sunt apreciate de mulți(este ușor să le citiți).
        Dacă mă întrebați pe mine, La început a fost minciună, este o carte ce trebuia publicată la una dintre editurile privite bine, care activează conform dorințelor fanilor(în general) și ne încântă cu noile apariții. Se înțelege că nu s-a întâmplat în felul acesta, iar autoarea nu a beneficiat de foarte mult sprijin. Eu o să discut despre cartea ei ori de câte ori se poate.
         
        Pornind de la carte, am vorbit mai demult despre proiectul Convergent, al autoarelor Oana și Maria Heller. Convergent este o serie de romane care îmbină diferite ramuri ale artei, cărțile fiind acompaniate de benzi desenate, un mod de exprimare vizual puternic.
        "Seria de romane în sine are câteva particularități specifice: fiecare autoare lucrează la propriul ei roman, iar romanele se succed făcând un zigzag între cele două autoare: un roman de Oana Heller fiind urmat de un roman de Maria Heller. Primul roman din serie „La început a fost minciuna” scris de Oana Heller a fost deja publicat; urmează să fie publicat „Fața în palme” de Maria Heller și apoi va fi lansată și prima bandă desenată, urmată de al doilea volum din „La început a fost minciuna”
         E un proiect extrem de interesant și complicat, aș spune eu. Este nevoie de multă muncă, munca pe care noi, cititorii, nu o cunoaștem cu adevărat.

          După La început a fost minciuna, urmează Fața în palme. Sunt de-a dreptul fericită că voi avea șansa să citesc acest roman, deoarece m-am familiarizat cu personajele, datorită desenelor si pasajelor postate pe paginile de facebook. Fața în palme abordează un subiect delicat, și anume abuzul. Trebuie să recunoaște că este un subiect despre care evităm să discutăm, având în vedere că este foarte greu să emitem păreri veridice, ci, mai degrabă, ne lăsăm conduși de prejudecăți. În romanul psihologic Fața în palme, avem șansa să prim totul prin ochii victimei, dar și a agresorului. Pluriperspectiva este prezentă și în al doilea roman al seriei.
       
        Pe lângă noul roman, avem parte de o bandă desenată(da,da,da!!!), a cărei coperță a fost dezvăluite, copertă pe care am postat-o pe pagina de facebook. Sunt absolut încântată de copertă, am imaginea pe ecranul telefonului și, sinceră să fiu, nu-mi explic de unde vine tot acest entuziasm, dar nici nu vreau să dispară.
        Ce înțelegem noi de aici? Ei bine, înțelegem că fetele acestea muncesc pe rupte, chiar dacă fac ceea ce le place. Ele muncesc, își fructifică talentul și noi avem șansa să ne bucurăm de el.
        Eu abia aștept să citesc romanul și să scriu o recenzie pentru voi. Până atunci vă las mai jos paginile oficiale de facebook, dacă vreți mai multe detalii.
  
Fața în palme
Convergent
La început a fost minciună

Comments

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …