Skip to main content

Impresii despre seria Divergent de Veronica Roth




        O altă seria s-a finalizat și la noi în țară. Recent, a fost lansat volumul al treilea, Experiment, al seriei Divergent și, din câte am auzit, vânzările au mers foarte bine. Atât în România, cât și în alte țări, seria a avut un drum promițător și a câștigat de partea ei foarte mulți fani, succesul promițându-ne și ecranizări.
        Eu am avut sentimente contradictorii în ceea ce privește seria. În cele trei volume acțiunea s-a desfășurat altfel,evoluția a fost diferită, personajele s-au transformat; într-adevăr este ceva normal, dar nu am fost mereu mulțumită. Nu m-a deranjat imperfecțiunea personajelor, ci schimbările bruște.
        Primul volum, Divergent, a fost simplu. Totul era descris bine și, pentru mine, a fost o introducere în lumea distopică descrisă; incipitul care precede tumultul de probleme din celelalte volume. În momentul în care am citit Divergent, aveam o stare de euforie absolută. Am fost fascinată, mai ales că, dacă îmi amintesc bine era prima carte a acestui gen pe care o lecturam. Totuși, trebuie să menționez că am citit-o din ambiție mai mult, nu pentru că mă atăgea. Toată lumea ovaționa seria, o ridica în slăvi și pe mine mă scotea dn sărite atitudinea asta. Descrierea și recenziile erau vagi, nu mă convingeau deloc. Apoi, am zis că o cumpăr, să văd și eu ce e de capul ei. Bineînțeles că m-am îndrăgostit de lumea creată, de personaje, de Four...Și totul a fost bine, până la al doilea volum.
        Insurgent nu m-a convins. Mi-a fost clar faptul că autorea evoluase și scriitura era mult mai bună, detaliată, exista un limbaj pus la punct. Probabil autoarea a beneficiat de spijinul altor oameni care au îndrumat-o spre acest drum. Acțiune era din belșug, suspans, secrete, lupte după lupte, trădări, dar eu nu am fost impresionată de personaje. După ce că, atâtea lupte m-au plictisit, la un moment dat, m-au enervat și personajele. Four și Tris se certau tot timpul, aveau secrete, lucrau unul pe la spatele celuilalt, luau decizii pripite, periculoase. Relația lor din primul volum era istorie, la fel ca strictețea facțiunilor. Tris se dezumanizase, nu îi păsa dacă moare, Four nu o înțelegea...Era, pur și simplu, o nebunie.
        Experiment m-a adus la sentimente mai bune, amintindu-mi de ce mi-a plăcut atât de mult seria. În sfârșit, am văzut vulnerabilitățile fiecărui personaj, asemănările și deosebirile dintre membrii cuplului principal, dorința de a lupa pentru dreptate. În plus, am descoperit ce se ascundea în spatele acestor facțiuni, secret ce le-a schimbat tuturor viețile. Am văzut oameni, nu roboți ce aparțineau unei facțiuni; i-am văzut acționând pe baza propriilor convingeri, nu pe baza a ceea ce au fost învățați de facțiuni. Am descoperit iubire, putere de sacrificiu, dorința de a trăi, iertare și forța de a merge mai departe. Da, mi-a plăcut foarte mult!
        Eu recomand această serie (deși clar sunt subiectivă), mai ales că, urmează o altă ecranizare și ar fi frumos să puteți compara cărțile și filmele!

Comments

  1. In afara faptului ca au niște nume super ciudate, imi este puțin frica sa le citesc pentru ca toata lumea le citește si toți vorbesc despre ele, asa cum s.a intamplat si cu John Green ( si sincer am fost dezamagita de el ). Acum nu stiu, poate reușesc sa le citesc si eu.
    Frumoasa recenzie a seriei. Un an nou fericit si mult succes in continuare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos, iti doresc toate cele bune si tie!
      Ei bine, nici eu nu consider seria perfecta, are hibele ei, insa merita sa o citesti. Cel mai bine este sa imprumuti primul volum si sa vezi daca te atrage. In cazul in care esti multumita, poti cumpara seria. :)

      Delete
  2. Stii, nu m-am apucat de primul volum in vacanta asta, asa cum am spus. Dar anul acesta, dupa sesiune, i-l dedic, sa vad de ce este in stare! :)

    Ps: Numai cand vad poza asta si ce bine le sta unul langa altul, ma tenteaza sa le am si eu. :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. La multi ani si un an asa cum iti doresti!! :*

      Delete
    2. Multumesc la fel Andreea, sper sa ti se implineasca toate dorintele! Inca nu pot sa cred ca nu ai citit seria...sunt in soc :))

      Delete
  3. Iubesc seria asta, m-am infragostit de ea de la prima pagina. Tin sa te contrazic totusi, seria inca nu s-a finalizat, in engleza a aparut si al patrulea volum, numit Four, care prezinta principalele intamplari din primele doua volume din perspectiva lui Tobias. Sper sa se traduca in curand si la noi, abia astept sa il citesc :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiu ca mai este un volum, dar pentru mine, aceasta este o trilogie.Four este o completare,nu este continuarea volumului Expriment. De aceea m-am exprimat ]n felul acesta. Si eu sper sa apara, sunt destul de curioasa :)

      Delete

Post a Comment