Skip to main content

Recenzie: Experiment de Veronica Roth


RECENZIE:

         Experiment este un volum care va distruge lumea distopică deja creată și va modifica traiectoria tuturor personajelor. Un volum fatidic, unde viața este umbrită de moarte, unde trecutul acaparează prezentul, transformând realitatea actuală într-o amintire. Acțiune, secrete, răzbunare, nevoia de putere, control, minciuni și iubire, totul și nimic...doar în Experiment.

          Ultimul volum al seriei a șocat o lume întreagă, lăsând în urma lui lacrimi, stupefacție, furie, dar și durere, deoarece personaje dragi cititorilor sunt supuse unor încercări crunte.

          Experiment așteaptă cititorii cu o supriză, autoarea folosind dubla perspectivă. Aceasta ne oferă mult mai multe informații importante pentru a descifra misterele din jurul conducerii puternice. Având în vedere că, în volumele anterioare, priveam totul prin ochii lui Tris, acum ne vom delecta cu o altă perspectivă, a unui personaj iubit de toți fanii seriei, cea a lui Four. Pe de o parte, consider că a fost o alegere inteligentă, întrucât s-au evidențiat extraodinar de bine diferențele de opinie dintre Tris și Four, dar și modul în care receptează lumea înconjurătoare. Din punctul meu de vedere au fost două personeje unite de forță, de un sentiment puternic, dar și de dorința de a aparține cuiva. Ultimul volum a fost un prilej pentru a vedea cu adevărat deosebirile dintre membrii cuplului, deosebiri pe care niciunul nu le poate anula. Aceste deosebiri i-au unit în aceeași măsură în care i-au îndepărtat. Pe de altă parte, această perspectivă dublă a reprezentat o limitare în ceea ce privește cunoașterea mediului înconjurător. Mi s-a părut că puteam afla mult mai multe, dar nu mi s-a permis. Este posibil să se fi întâmplat asta, deoarece eram obișnuită să înțeleg totul doar din perspectiva lui Tris.

         Primul conflictul de principii a fost dus între două categorii de oameni: cei care își doresc distrugerea facțiunilor(cei care au preluat controlul orașului) și cei care ovaționează existența facțiunilor(Loialii). Loiali au demarat o acțiune prin care au părăsit orașul aflat deja sub conducerea lui Evelyn(mama lui Tobias), astfel că, personajele principale au fost conduse într-o aventură ce le-a distrus credința în lume, în regulile și legile lor. Trecutul, cunoscut de ei, s-a transformat în nimicnicie, iar eu sunt obligați să accepte un adevăr care poate fi, de fapt, o minciună. Toți pot fi mințiți, manipulați, transformați, uciși. În cine să ai încredere? În cei care te-au trădat sau în cei care te pot trăda?

        Personajul meu preferat din acest volum e, fără doar și poate, Tris. Evoluția sa a fost impecabilă. Dacă în al doilea volum, Insurgent, am găsit o Tris dezumanizată, deteriorată, care își dorea să moară pentru a scăpa de sentimentele de vinovăție, aici găsim o Tris conștientă de propriile alegeri, dar și de puterea lor de a influența destinul altora. Tris și-a dorit să trăiască, să fie alături ce persoanele dragi care i-au mai rămas, însă a dorit, de asemenea, corectitudine. Această nevoie de a nu nedreptăți oamenii a împins-o în alte lupte, atât sentimentale, cât și fizice. Tris a devenit o persoană loială, dar loialitatea ei nu se îndrepta spre o facțiune, ci spre oameni, spre viață, spre corectitudine. Decoperirile despre trecutul ei, despre mama sa, ce ascundea un mare secret, nu i-a umbrit judecata; a fost capabilă să vadă adevărul și să ierte, în cele din urmă. Sacrificiul ei nu a fost neapărat unul voit; mai degrabă a fost unul necesar. Dacă Tris proceda altfel, alegea altceva, viitorul ei ar fi stat sub semnul morții, al vinovăției și al disperării. Da, cu siguranță, Tris s-a comportant exemplar în acest ultim volum al seriei și...o să ne  fie dor de ea!

        Tobias/Four a făcut în așa fel încât părerea mea despre el nu a fost niciodată constantă. În 80% din carte,  era un personaj tulburat de noile descoperiri, de frică, de neîncredere, așadar opinia mea despre el a suferit transformări majore. Datorită perspectivei sale, am văzut un Tobias naiv, vulnerabil, prins într-un conflict psihic, captiv într-o lume unde ambii săi părinți sunt distrugători. L-am descoperit pe Tobias ca fiind mai sensibil, mai...copil(dacă pot spune asta). Se afla, cumva, prezent în trecutul lui; acesta îi învăluia viața și de acolo pornea sentimentul de nesiguranță, de neîncredere.

        Recomand acest volum, cu un final la care nimeni nu se aștepta și care mi-a smuls câteva(mai multe) lacrimi! Fiți alături de personajele dragi pentru că s-ar putea să fie ultima oară când le vedeți în acțiune!Comments

  1. Interesant. O trec pe Veronica Roth pe wishlist-ul personal.

    ReplyDelete
  2. Seria este foarte buna si te va tine in suspans mereu. Actiunea nu lipseste, asadar o recomand.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …