Skip to main content

Descriere VS Dialog!
        Probabil că titlul v-a dezvăluit, în mare parte, pe ce se axează discuția de azi.  Îmi doream de mult(foarte mult timp) să scriu această postare, de când am citit cartea unui autor român al cărui nume nu-l voi dezvălui  și am fost surprinsă. Nu într-un mod plăcut. Apoi m-am gândit la cărțile ce se aseamănă cu stilul autorului respectiv, le-am luat pe rând și mi-am dat seama că sunt foarte multe romane care merg, în principiu, pe importanța dialogului. Se pare că mulți autori scriu foarte repede un roman, concentrându-se pe dialog și, în același timp, ignorând descrierea. De asemenea, se pare că pe cititori nu prea îi deranjează acest lucru. Dacă i-ar deranja...nu cumva, în recenzii, ar specifica acest mic detaliu? Din nou, se pare că nu. Consider dialogul în exces o portiță de scăpare pentru cei care vor să scrie, termine, publice un roman repede. Nu ignor importanța acestuia, dar orice lucru în exces este dăunător. Din punctul meu de vedere nu poți descoperi universul creat de autor fără descriere.
        Descrierea te apropie mai mult de personaje, de împrejurimi și, cu ajutorul ei te poți integra în lumea așternută pe acele pagini de hârtie. Totul devine real, ea îți alimentează imaginația, așadar tu, cititorul, ești capabil să transformi acele cuvinte în propria ta lume. Am putea spune că ai putere asupra romanului, deoarece manipulezi scrierea, deși asta se întâmplă în mintea ta. Unele informații chiar nu se pot transmite cu adevărat fără descriere. Asta cred eu, alții sunt îndreptățiți să creadă altceva.
        Și atunci ce facem? Poate se înțelege că mie nu-mi place dialogul? Incorect! Dialogul e la fel de important ca descrierea, iar acesta este motivul pentru care îmi place să găsesc într-o carte, modul acela frumos, elegant în care se împletesc cele două moduri de expunere. Dacă știm că excesul dăunează, de ce insistăm pe un singur mod de expunere? Până și, spre exemplu, un aliment sănătos, consumat în cantități foarte mari, devine dăunător, intolerant. Dialogul spumos nu înseamnă nimic fără o descriere temeinică. Am citit cărți, unde descrierea se întindea pe pagini întregi, câteodată, dar mi-au fost oferite informații revelatorii. Ar trebui să vorbesc despre o capodoperă a literaturii române ce m-a fascinat(și conținea multă descriere), însă știu că mulți nu apreciază autorii canonici, așadar voi face referire la o serie din literatura contemporană, pe care o cunoaște aproape toată lumea, în special tinerii. Seria Instrumente Mortale de Cassandra Clare     (Sau Dispizitive Infernale, este exact același stil). Dialogul din această serie este savurat de tineri, de fani și pe bună dreptate. De multe ori râzi pe săturate citind replicile personajelor și îți dorești să îți amintești mereu acele cuvinte care te-au binedispus. DAR! Oare descrierea nu este la fel de bună pentru cititori? Chiar te plictisești citind descrierea? Chiar nu îți pasă de modul în care personajele văd mediul înconjurător sau pe cei din jurul lor? Mi-o fi plăcut mie seria instrumente Mortale, mi-o fi plăcut dialogul, însă mi-a plăcut și descrierea. Descrierea și dialogul se susțin reciproc. O carte fără descriere devine un banal fan-fic(până și unele fan-fic-uri sunt scrise bine, au dialog, descriere și narațiune).
          Sunt curioasă voi ce credeți. Ce preferați? Descriere, dialog sau ambele moduri de expunere într-o relație de egalitate?


Comments

  1. Sunt de aceeasi parere cu tine. Trebuie sa existe un echilibru intre descriere si dialog. Dar, cred ca descrierea este putin mai importanta deoarece cititorul se poate integra in universul cartii si pot fi lamurite anumite lucruri. Dialogul are scopul de a dinamiza actiunea si a adauga umor povestirii.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …