Skip to main content

Bătălia genurilor literare~”Eu nu citesc așa ceva!”




        Se întâmplă destul de des să fiu întrebată ce gen literar citesc cel mai des sau care este genul meu preferat. Oamenii se uită la mine și așteaptă să le răspund, un răspuns scurt în care să concretizez toate cuvintele pe care ar trebui să le folosesc pentru a da, cu adevărat, un răspuns sincer. Așadar, cum să răspund eu acelei persoane fără să omit detalii ce exprimă foarte bine preferințele mele, având în vedere că așteaptă un fel de îndemn? De fapt, vrea să îi spun ce gen să citească.
        Îmi place fantasy, romanele polițiste, young adult, îmi plac mai mult clasicii, citest numai SF sau horror? Ce anume citesc? După ce sunt sigură că nu mai are întrebări și dorește să îi răspund, că doar nu făcea un exercițiu de monolog, în care ea vorbea și eu tăceam, oftez lung și încerc să sintetizez totul.
        Persoana respectivă vrea să-i spun totul în maximum două cuvinte, deoarece o explicație amplă i-ar produce un atac de cord și ar intra în spital din cauza plictiselii, astfel încât mă străduiesc să o lămuresc pe cât posibil. Îi spun cu gen citesc cel mai des, așa cum vrea, însă acesta nu e răspunsul complet. 
        Nu cred că un cititor adevărat se axează pe un signur gen. Eu, una, nu pot citesc încontinuu cărți ce aparțin aceluiași gen literar. Da, citesc contemporary, YA, fantasy, dar doar pentru că  postez recenziile cărților contemporary sau fantasy citite de majoritatea din ziua de azi, nu înseamnă că nu îmi plac și clasicii.
       Citesc orice carte care îmi atrage atenția, care mi se pare interesantă și promițătoare, nu contează cărui gen aparține. Faptul că citesc fantasy nu echivalează cu faptul că nu îmi place Enigma Otiliei; dimpotrivă, Enigma Otiliei a fost o lectură foarte plăcută pentru mine, contrar a ceea ce s-ar putea crede. Este la fel de adevărat că am citit cărți, întrucât erau lecturi obligatorii și nu mi-au plăcut, însă nu dau cu pietre, pur și simpul nu au fost pe gustul meu.
         E o mare diferență între a citi des un anumit gen și a citi un singur gen toată viața. Cred că, dacă te concentrezi pe un singur gen, pierzi esența, te privezi de cărți pe care, cine știe, le-ai adora dacă le-ai da o șansă. Din acest motiv, cu toții ar trebui să nu ne îndrăgim gusturile, să nu punem o barieră.
        O mare problemă este faptul că, elevii, tinerii refuză să citească din cauza lecturilor obligatorii de la școală. Ei urăsc acele lecturi și au impresia că toate cărțile sunt la fel, o idee complet eronată. Sunt atâtea cărți și avem de unde să alegem, pentru fiecare există un anumit gen, deoarece și autorii au un anumit target atunci când scriu o carte. Prima dată ar fi corect să începem cu o carte ce ne atrage atenția, ce poate aparține oricărui gen literar, iar apoi ar trebui să experimentăm alte cărți, alte genuri, cu alte tematici și idei.
         Mulți ne lovim de aceste cuvinte: ”Doamne, cum poți să citești cărți de genul acela? Alea sunt porcării!” De obicei, astea sunt cuvintele profesorilor care aud că citești fantasy, YA, contemporary ș.a.m.d. Bine, nu exact acestea, însă vorbele lor exprimă ceea ce am scris mai sus.
        Cărțile nu sunt o porcărie, oricât de urât ar fi scrise, oricărui gen ar aparține, atâta timp cât noi, ca și cititori, suntem capabili să extragem lucrurile bune sau să facem diferența dintre o carte de unde putem învăța ceva și una care nu ne ajută cu nimic. Până la urmă, cărțile slabe(să spunem așa) sunt scrise pentru că fără ele nu ai recunoaște cărțile cu adevărat bune, intense, unde se concentrează învățăminte pe care le putem aplica în viața de zi cu zi. 
          Toate cărțile au un rol și numai noi decidem dacă ne vor influența în bine sau în rău, depinde de mentalitatea noastră și de caracter.
        Acestea fiind spuse, vă întreb pe voi: Voi ați criticat pe cineva din cauza genului literar pe care îl preferă?


P.S. Poza nu îmi aparține.

Comments

  1. foarte bun articolul ! sunt total de acord cu tine. niciodata nu am criticat pe cineva din cauza genului literar prefrerat, dar sincera sa fiu, nu inteleg persoanele care efectiv sunt obsedate de cartile erotice (sau de o anumita serie erotica, cum ar fi 50 shades). consider ca din aceste carti nu prea ai ce invata...

    ReplyDelete
  2. As fi vrut sa imi placa Enigma Otiliei dar din pacate m-a lasat rece si a fost o corvoada pentru mine :))
    Eu nu am un gen anume...Imi plac romanele care au si ceva psihologic in ele, dar nu refuz orice altceva care stiu ca imi e bun, util, placut :-)
    Am citit si Fifty Shades si mi-au placut. Sunt o persoana open minded asa ca nu am probleme cu cartile erotice. Nu ma frustreaza, dimpotriva.
    Singura idee preconceputa pe care o am e ca persoanele care refuza anumite genuri categoric , in special pe cel erotic, au anumite probleme personale, frustrari :-)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Alexa, trebuie sa recunosc ca am incercat sa citesc Fifty Shades, dar nu e pentru mine. Sunt open mind, insa, nu neaparat genul, ci cartile acelea chiar nu au fost pentru mine. In rest, am mai citit cate ceva de la editura Trei, in care exista si scene erotice, dar nu se compara cu 50 Shades. Cat despre serie, sunt de acord, nu am fost de acord cu abordarea, nici cu modul de a scrie, nici cu povestea in sine.

    Dssmile am fost norocoasa in ceea ce priveste Enigma Otiliei :)) Nici eu nu am problema cu acele carti, cum ziceam, am citit de la Trei, dar si de la alte edituri am citit anumite carti ce abordeaza si latura erotica, insa au fost carti bune, cu esenta si substanta. Oricum, gusturile nu se discuta si nu as refuza sa citesc, spre ex, urmatoarea carte din seria Pe strada Dublin, doar pentru ca nu mi-a placut 50 shades. Nu judec un gen dupa o carte ce nu mi-a placut si nu cred ca cineva ar trebui sa refuze categoric sa citeasca acel gen doar pentru ca o anumita carte a fost groaznica.

    P.S. Alexa nu sunt deloc innebunita dupa 50 shades si nici eu nu pot sa spun ca inteleg mediatizarea din jurul seriei

    ReplyDelete
  5. Nu am probleme personale si nici nu sunt vreo frustrata :)) si eu sunt destul de open-minded (de exemplu, nu inteleg ce au unii cu homosexualii si de ce sunt atat de criticati si dati la o parte ), dar chiar nu vad rostul cartilor erotice. Am citit un volum din 50 shades si abia am tras de el ca sa-l termin (nu imi sta in fire sa abandonez o carte inceputa). La polul opus, seria Georgina Kincaid mi-a placut foarte mult, si sunt o multime de scene erotice in cele 5 volume. La fel si Luna plina, de Kelley Armstrong. Chiar nu am nimic cu scenele erotice, dar cand o carte/ serie se axeaza doar pe acest gen de actiune, si in rest nu aduce nimic nou , mi se pare ca se cam exagereaza...In fine, este doar parerea mea :) Gusturile nu se discuta :)

    P.S. Cristina, stai sa vezi ce nebunie o sa fie cu filmul ! :))

    ReplyDelete
  6. Cât de mult poate să-mi placă articolul ăsta! Într-adevăr un cititor care se respectă nu se limitează la un singur gen și nu poți citi un singur gen litrar toată viața, mai simți și nevoia de schimbare.
    Și eu m-am lovit de multe ori de replica „citești numai porcării”, doar pentru că, adolescentă fiind, citeam YA! Probabil ar fi trebuit să citesc Kafka sau Dostoievski și să nu înțeleg nimic. Totuși, a existat un moment foarte drăguț: când eram la liceu și profa nu a putut să vină, a venit altcineva să-i țină locul, dar nu am făcut ora așa că eu citeam. Și a venit tipa care ne supraveghea la mine, s-a uitat la ce citesc și inițial și-a rostogolit ochii, dar după a zis „totuși e bine că citești”. Și da, chiar a fost drăguț, pentru că s-a prins în sfârșit cineva că totuși, dacă mie-mi place, mai bine să mă bucur de citit, decât să citesc ceva forțat și să nu-mi placă.
    Și legat de Fifty shades (c-am văzut prin comentarii), mie mi s-a părut destul de interesant. După ce-am citit cărțile m-am interesat puțin în domeniul BDSM (nu să încerc, Doamne ferește, ci doar să mă documentez și eu) și am aflat că autoareanu a abordat tocmai corect acest stil și că a cam exagerat la anumite aspecte. Și am aflat că există și un BDSM ceva mai „blând” :D

    ReplyDelete
  7. sashaloveswriting stiu ce zici cu profesorii. Asta m-am gandit si eu cand ma intreba cineva ultima carte citita si ziceam ceva YA sau fantasy, m-am gandit ca eu macar citesc. Cred ca trebuie sa citim carti si in functie de varsta. Recunosc ca, acum imi plac si marii clasici, dar cand eram mai mica nu-mi statea gandul la ei nici sa ma tai, sa ma omori.

    Alexa, si mie mi-a placut Georgina, iar la Trei sunt carti cu diferite scene, dar nu e toata cartea numai despre erotism. Nici mie nu imi plac si asta tine de preferintele personale. Nu am nimic cu cei carora le plac aceste carti, insa eu nu pot..nu pot sa citesc; decat sa sar peste paginile acele cu pricina, mai bine lipsa :)))

    ReplyDelete
  8. Foarte interesant articolul!

    Sincer, pe mine nu ma deranjeaza preferintele celorlalti. Fiecare citeste ce vrea si ce ii place. Tinand cont ca in ziua de astazi prea putini mai hotarasc sa puna mana pe o carte, sa nu mai mentionez faptul ca si mai putini hotarasc sa o citeasca. Fiecare individ ar trebui incurajat sa citeasca, nu sa fie criticat din pricina preferintelor lui.

    Asa e parerea mea :)

    ReplyDelete
  9. Teodora bine ai zis :)) Unii citesc numai mesajele de pe facebook. Decat alea, mai bine o carte, indiferent ce gen alege

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici alea in intregime :)) Citesc primul rand si apoi isi vad de treaba lor :))

      Delete
  10. Nici nu știi ce discuții ample am avut cu profi în legătură cu anumite cărți, până la urmă m-am lăsat bătută. Sunt de acord cu tine, cărțile sunt cărți indiferent de gen și niciuna nu e o porcărie. Au fost cărți pe care le-am citit doar din obligație și nu mi-au plăcut ca să ajung în clasa a 12a să-mi fie explicate de o anumită profă și să-mi schimb complet opinia (că tot ziceai de Enigma Otiliei). Eu una cred că am ce vorbi cu o persoană care citește, și nu mă interesează neapărat genul sau genurile pe care le preferă persoana respectivă.

    ReplyDelete
  11. Interesant subiectul abordat!
    Niciodata nu am criticat o persoana, doar pentru simplul fapt ca citeste un anumit gen de carti. Nici nu am de gand sa o fac vreodata. Pana la urma, fiecare citeste ceea ce-i place si gata. Mie nu-mi place sa ma axez doar pe un anumit gen, prefer sa citesc orice carte imi cade in mana. Dar daca cineva (cum sunt profii) ma obliga sa citesc ceva anume, fi sigur/a ca n-o voi face. Cartea respectiva o voi citi atunci cand voi dori.

    ReplyDelete
  12. Foarte interesant articolul, si eu sunt foarte des intrebata ce fel de carti citesc ce gen literar prefer iubesc literatura fantastica si nu am fost niciodata criticata pentru ca citesc asa ceva si nici nu voi critica pe cineva pentru ca citeste altfel de carti fiecare cu gusturile lui... Pupici :*

    ReplyDelete

Post a Comment