Skip to main content

Recenzie: Mănâncă și Aleargă de Scott Jurek

RECENZIE:

Revin cu o recenzie diferită, întrucât această carte este diferită și este cu adevărat o provocare. Aici nu există ficțiune, iar recenzia mea este despre un om care își identifică limitele, dar nu îi permite să îl influențeze acțiunile și viața, întrucât le doboară.

     Discutăm despre Scott Jurek, un ultramaratonist cunoscut în toată lumea.

     Scott a fost un țărănoi, așa cum afirmă el, un copil cu prea puține posibilități și prea multe responsabilități. De mic copil, pe umerii lui au atârnat poverile oamenilor mari și și-a asumat multe roluri în casa în care a trăit. Scott nu avea copilărie, el s-a născut ca să fie un om matur. Jurek gătea pentru întreaga familie, pentru mama lui, tatăl lui și frații lui, rețete complicate, gustoase, făcea curat, avea grijă de frații lui și devenise ajutorul mamei, ce era victima unei boli care o ținea la pat. Jurek s-a transformat într-un fel de fizioterapeut pentru mama lui și a învățat exercițiile pe care mama lui era obligată să le efectueze, avea cele mai amri note la școală, dar era batjocorit de colegi, deoarece nu reacționa la jignirile lor; de asemenea, Scott, era măcinat de întrebări care începeau cu "De ce?" Numai că tatăl lui, ce fusese în marină și avea un fetis pentru disciplină îi spunea constant că, uneori doar faci anumite lucruri, iar intrebările lui nu-și aveau sensul.

     Cartea această nu vorbește despre un om perfect, așa cum crede toată lumea atunci când aude de un on care face performanță. Vorbește despre cum un om caută acel răspuns universal și cum se luptă în fiecare zi a vieții sale.

     Pentru a fi maratonist îți trebuie o tehnică fantastică, dar pentru a fi ultramaratonist îți trebuie o tehnică impecabilă, o tehnică care să depășească perfecțiunea, o tehnică pe care o faci parte din tine. Însă tehnica nu face referire doar la condiția fizică, antrenament, alimentație, odihnă, aceasta se referă și la pregătirea psihică, întrucât face parte din pachetul untramaratoniștilor, e o componentă obligatorie și, fără ea, balanța s-ar înclina spre eșec.
     De ce? Mulți cred că pentru a alerga trebuie să ai un fizic excepțional. Ei, nu mai spune? Nicium om, oricât de antrenat ar fi, nu se poate înscrie la o cursă fără a fi trecut printr-o perioadă de pregătire înainte. Alimentația, odihna, antrenamentul și noul tu trebuie să fie într-un echilibru perfect. Nici Jurek nu a excelat la început, când alimentația lui era un haos, când nu se odihnea suficient, când nu îmbrățișa ideea de pace interioară.
     Contează puterea interioară dorința și să continui pentru a depăși toate limitele, Limitele le construiești tu, pentru că atunci când e greu și simți durere, te simți istovit, e mult mai simplu să renunți decât să tragi de tine, de voința ta, să realizezi că mereu va exista o forță nebănuită într-un colț al minții tale; o putere pe care reușești s-o exploatezi pentru a distruge orice barieră care se pune între tine și țelul tău.
     Simți că nu mai poți? Renunți? Înseamnă că psihic nu ai fost absolut deloc pregătit. Nu ai lucrat cu tine, nu te-ai privit ca și un campion, nu te-ai uitat la tine ca și cum ai crede că ești foarte bun și ești capabil să câștigi.

     Scott Jurek a trecut prin multe transformări și a fost nevoie de treizeci și ceva de ani pentru a-și răspunde la toate întrebările, a fost nevoie de oamenii și diferite concepții pe care le-a întâlnit în drumul lui. A câștigat prieteni și a pierdut prieteni. Pe lângă durerile fizice a îndurat și multe complicații la nivel psihic și sufletesc, întrucât a trăit într-o lume haină, unde fiecare își vedea propriul interes. Definirea lui ca și om a durat, nu s-a născut învățat sau perfect și a greșit de multe ori, dar până la urmă a înțeles că succesul și câștigul nu era dat de o e medalie, de faptul că ești primul, ci de iubirea față de acel sport, de faptul că aia vut curaj să alergi într-o asemenea cursă, că aia vut curaj să îți testezi limitele.
     Din punctul meu de vedere, el a câștigat cursa cu viața.


Recomand tuturor acestă carte pentru motivație, pentru că tot ceea ce povestește acest om o să vă ajute să descoperiți cum să vă apreciați. În plus, găsiți și rețete minunate :))

Mulțumesc Preda Publishing pentru șansa de a lectura această carte.

Comments