Skip to main content

Recenzie: Mănâncă și Aleargă de Scott Jurek

RECENZIE:

Revin cu o recenzie diferită, întrucât această carte este diferită și este cu adevărat o provocare. Aici nu există ficțiune, iar recenzia mea este despre un om care își identifică limitele, dar nu îi permite să îl influențeze acțiunile și viața, întrucât le doboară.

     Discutăm despre Scott Jurek, un ultramaratonist cunoscut în toată lumea.

     Scott a fost un țărănoi, așa cum afirmă el, un copil cu prea puține posibilități și prea multe responsabilități. De mic copil, pe umerii lui au atârnat poverile oamenilor mari și și-a asumat multe roluri în casa în care a trăit. Scott nu avea copilărie, el s-a născut ca să fie un om matur. Jurek gătea pentru întreaga familie, pentru mama lui, tatăl lui și frații lui, rețete complicate, gustoase, făcea curat, avea grijă de frații lui și devenise ajutorul mamei, ce era victima unei boli care o ținea la pat. Jurek s-a transformat într-un fel de fizioterapeut pentru mama lui și a învățat exercițiile pe care mama lui era obligată să le efectueze, avea cele mai amri note la școală, dar era batjocorit de colegi, deoarece nu reacționa la jignirile lor; de asemenea, Scott, era măcinat de întrebări care începeau cu "De ce?" Numai că tatăl lui, ce fusese în marină și avea un fetis pentru disciplină îi spunea constant că, uneori doar faci anumite lucruri, iar intrebările lui nu-și aveau sensul.

     Cartea această nu vorbește despre un om perfect, așa cum crede toată lumea atunci când aude de un on care face performanță. Vorbește despre cum un om caută acel răspuns universal și cum se luptă în fiecare zi a vieții sale.

     Pentru a fi maratonist îți trebuie o tehnică fantastică, dar pentru a fi ultramaratonist îți trebuie o tehnică impecabilă, o tehnică care să depășească perfecțiunea, o tehnică pe care o faci parte din tine. Însă tehnica nu face referire doar la condiția fizică, antrenament, alimentație, odihnă, aceasta se referă și la pregătirea psihică, întrucât face parte din pachetul untramaratoniștilor, e o componentă obligatorie și, fără ea, balanța s-ar înclina spre eșec.
     De ce? Mulți cred că pentru a alerga trebuie să ai un fizic excepțional. Ei, nu mai spune? Nicium om, oricât de antrenat ar fi, nu se poate înscrie la o cursă fără a fi trecut printr-o perioadă de pregătire înainte. Alimentația, odihna, antrenamentul și noul tu trebuie să fie într-un echilibru perfect. Nici Jurek nu a excelat la început, când alimentația lui era un haos, când nu se odihnea suficient, când nu îmbrățișa ideea de pace interioară.
     Contează puterea interioară dorința și să continui pentru a depăși toate limitele, Limitele le construiești tu, pentru că atunci când e greu și simți durere, te simți istovit, e mult mai simplu să renunți decât să tragi de tine, de voința ta, să realizezi că mereu va exista o forță nebănuită într-un colț al minții tale; o putere pe care reușești s-o exploatezi pentru a distruge orice barieră care se pune între tine și țelul tău.
     Simți că nu mai poți? Renunți? Înseamnă că psihic nu ai fost absolut deloc pregătit. Nu ai lucrat cu tine, nu te-ai privit ca și un campion, nu te-ai uitat la tine ca și cum ai crede că ești foarte bun și ești capabil să câștigi.

     Scott Jurek a trecut prin multe transformări și a fost nevoie de treizeci și ceva de ani pentru a-și răspunde la toate întrebările, a fost nevoie de oamenii și diferite concepții pe care le-a întâlnit în drumul lui. A câștigat prieteni și a pierdut prieteni. Pe lângă durerile fizice a îndurat și multe complicații la nivel psihic și sufletesc, întrucât a trăit într-o lume haină, unde fiecare își vedea propriul interes. Definirea lui ca și om a durat, nu s-a născut învățat sau perfect și a greșit de multe ori, dar până la urmă a înțeles că succesul și câștigul nu era dat de o e medalie, de faptul că ești primul, ci de iubirea față de acel sport, de faptul că aia vut curaj să alergi într-o asemenea cursă, că aia vut curaj să îți testezi limitele.
     Din punctul meu de vedere, el a câștigat cursa cu viața.


Recomand tuturor acestă carte pentru motivație, pentru că tot ceea ce povestește acest om o să vă ajute să descoperiți cum să vă apreciați. În plus, găsiți și rețete minunate :))

Mulțumesc Preda Publishing pentru șansa de a lectura această carte.

Comments

Popular posts from this blog

Recenzie: Prințesa Mecanică de Cassandra Clare

DESCRIERE:

Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubeşti cel mai mult, ai face-o?
Ceasul ticăie.
Toată lumea trebuie să aleagă.
Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu aşa se simt toate miresele? Şi totuşi, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se ţeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon îşi face apariţia, unul legat prin sânge şi taină de Magistru, bărbatul care plănuieşte să-şi folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile şi trădările, secretele şi magia, şi firele încâlcite ale iubirilor şi ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător şi surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.


RECENZIE:

     Am…

Rețetă: Negresă vegană cu nuci și cafea. Vegan, Nutty, Coffee Brownie

RO:

Cea mai simplă rețetă furată de la mama. Am încercat-o de multe ori și am fost extrem de mulțumită.
Aveți nevoie de ingrediente, o cană pe care s-o folosiți la măsurarea acestora și un bol în care să amestecați totul. Contează să folosiți aceeași cană pentru a măsura, restul este istorie :)


 Ingrediente:
- 1 cană făină integrală de orez - 1 cană făină de ovăz - 2 căni de nuci - 1 cană gem de prune (eu am folosit aprox 400 de grame) - 1/2 cană ulei de măsline - 2 lg-ițe praf de copt - un praf de sare - 2 lg îndulcitor (opțional) - 1 cană apă minerală - 2 lg pudră de cacao - 1 lg esență de rom - arahide coapte pentru decor - topping de cafea (1 lg cafea instant, 1 lg sirop de curmale sau alt îndulcitor, un strop de apă)

Mod de preparare:
1. Amestecați într-un bol toate ingredientele. 2.Ungeți tava cu puțin ulei, așezați hârtia de copt și turnați compoziția în aceasta. 3. Lăsați negresa aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit ( Faceți testul cu scobitoarea, dar nu uitați…

Rețetă: Budincă de ciocolată vegană. Vegan Chocolate Pudding

 RO:

     Nu știu cum am ajuns la concluzia că din mei pot să fac o budincă de ciocolată delicioasă, dar asta nici nu mai contează, având în vedere că rezultatul a fost pe placul meu.      De obicei, folosesc meiul la sarmale de post (folosesc mei în loc de orez și adaug multe legume) sau îl consum cu diverse nuci și fructe uscate, însă de data aceasta am încercat ceva nou pentru mine.      Este extrem de gustoasă, cu o aromă puternică de ciocolată și nu are zahăr procesat sau gluten.
Ingrediente: 150 mei crud 300 ml apă  3 linguri ulei de cocos topit 2 linguri pudră de cacao indulcitor natural (eu am folosit sirop de curmale)
esență de rom (opțional) un praf de sare
Mod de preparare: 1. Meiul se spala foarte bine si se pune la hidratat peste noapte ( sau cel puțin 7 ore). 2. Acesta se spală din nou, apoi se pune la fiert la foc mediu în apă pentru aproximativ 20 de minute sau până ce lichidul este absorbit. Amestecați constant. Cand este gata îl lăsați la răcit. 3. Puneți meiul in …